пошук
Купівля-продаж нерухомості – що можливо зараз і коли можуть запрацювати реєстри 2022-04-16 2022-04-16 https://novobudovy.com/images/novyny/2019/minJust.jpg
Енциклопедія Новобудов©

Купівля-продаж нерухомості – що можливо зараз і коли можуть запрацювати реєстри

Дозволено реєстрацію новобудов, орієнтовно за тиждень деякі нотаріуси зможуть отримати доступ до реєстру, а загальна мета, як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, - повернути можливість проведення операцій і реєстрацій купівлі-продажу нерухомості, як у довоєнний період на територіях, де не ведуться бойові дії. Водночас пропонуватимуться обмеження, щоб не допустити втручання в реєстр та використання шахрайських схем.
 
Зображення https://minjust.gov.ua/

«Наша мета протягом кількох тижнів, можливо місяця, повернути можливість проведення операцій і реєстрацій купівлі-продажу нерухомості, як у довоєнний період – на територіях, де бойові дії не ведуться», – розповів міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю для матеріалу журналістів «Схем» (Радіо Свобода) «Як купити або продати майно в умовах війни».
 
Зараз, за словами міністра, можна оформити угоду із продажу або купівлі автомобіля, щодо нерухомості можлива лише реєстрація новобудов, але, як і раніше, не можна придбати або передати частку в бізнесі та провести операції купівлі-продажу земельних ділянок.
 
«Якщо хтось інвестував у новозбудовану квартиру, то йому дійсно зараз критично важливо мати таке право власності. Чому? Тому що йде війна, і якщо це майно буде пошкоджене, то інвестору потрібні правоустановчі документи для того, щоб довести свої збитки. Це реєстрація нового майна, відповідно, ризик крадіжки мінімальний. Відповідно, ми таку операцію додали», – розповів в інтерв’ю міністр юстиції.
 
Орієнтовно за тиждень, за словами Малюськи, окремі категорії нотаріусів можуть отримати повноцінний доступ до реєстру речових прав на нерухоме майно.
 
«Ми не усім нотаріусам надамо доступ – тим, хто не попадався на незаконних діях раніше і, відповідно, не було задоволених скарг чи санкції з діями відповідних реєстрів. Відповідно, це теж обмежить коло ризикованих суб’єктів, які матимуть доступ до реєстрів», – зазначив міністр і додав, що критерії доступу нотаріусів до реєстру будуть визначені постановою Кабміну.
 
Додатково, щоб унеможливити шахрайські схеми в нерухомості, особливо коли за один вечір майно продається декілька разів і потім його не повернеш, то, за словами міністра,  Кабміну буде запропоновано передбачити правило, за яким придбане менше місяця тому майно продавати не можна.
 
«Тобто нотаріус не зареєструє відчуження, щоб не створювати ланцюжків добросовісних вигодонабувачів, в яких неможливо навіть через суд майно повернути», - розповів Денис Малюська.
 
Як відомо, з початком військового вторгнення росіян роботу реєстру речових прав на нерухоме майно було зупинено. Зроблено це було з міркувань безпеки – не допустити шахрайських схем та втручання окупантів в роботу реєстру.
 
Також Мінрегіон розширив кількість областей і населених пунктів, в яких відновлено роботу ЄДЕССБ (Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва), що дає можливість замовникам будівництва отримати містобудівні умови та обмеження, право на виконання підготовчих та будівельних робіт, об’єктів в експлуатацію.
дата публікації: 16.04.2022
728 переглядів
 

Популярні пропозиції від забудовників:

Читайте також інші новини даної теми

18/03
Головна меблева та будівельна виставка
28/02
Нові квартири у Львові за програмою єОселя. Кредитування від 3% річних на 20 років
25/09
Львів. Здано в експлуатацію 4-у чергу ЕКО-ДІМ на Тракті І
11/09
Відкрито попереднє резервування квартир в ІІ черзі будівництва «Еко-Дім на Козельницькій» у Львові
31/08
Старт продажів в нових секціях Авалон Ярд. Планування і ціни

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">всі новини
 
Підписуйтесь та отримайте ПЕРШИМИ всі нові пропозиції від забудовників: