поиск
Купівля квартири в новобудовах - поради юриста ВтPMUTCE_2E02th ПнPMUTCE_1E26nd https://novobudovy.com/templates/novobudovy/images/logo.svg
Енциклопедія Новобудов©

Купівля квартири в новобудовах - поради юриста

Купівля житла від забудовника, тобто квартири у новому будинку, приваблює істотними перевагами перед придбанням на вторинному ринку нерухомості.

На жаль, думка про те, що однією з переваг є відсутність юридичних ризиків при купівлі квартири, помилкова: покупець може стати жертвою однієї з шахрайських схем. А довести факт шахрайства та/або недобросовісності забудовника найчастіше неможливо. Отже, перш ніж підписувати будь-які документи і платити гроші, необхідно застерегти себе від обману, але як?
 
Житло на первинному ринку буває двох видів – у багатоквартирних будинках, які ще не добудовані, і новобудовах, щойно зданих в експлуатацію. Квартира у недобудованому будинку зазвичай коштує дешевше, однак і ризиків при купівлі більше, найсерйозніший з них – можливе «заморожування» будівельних робіт на роки. У цьому випадку інвестори не отримують квартир і залишаються без грошей, а довести злочинний намір забудовника і повернути кошти вдається далеко не завжди.
 
Які переваги купівлі квартири у новобудові?
 
  • планування квартир зазвичай краще, ніж у будинках старої забудови;
  • під’їзди, підвали, ліфти та ін. більш комфортні;
  • відсутній ризик опинитися в будинку аварійному, зі старими комунікаціями тощо.
 
Згідно з українським законодавством забудовник може здійснювати продаж житла у новобудовах, за яке майбутні мешканці платять заздалегідь (фактично інвестуючи в будівництво), в один з наступних способів:
 
  • фонди фінансування будівництва (ФФБ);
  • інститути спільного інвестування (ІСІ);
  • фонди операцій з нерухомістю (ФОН);
  • емісії цільових облігацій підприємств.
 
В договорі про купівлю слід обов’язково передбачити повернення грошей за зайво сплачені метри, якщо квартири необхідного розміру в будинку не виявиться. До речі, такий пункт повинен бути в будь-якому договорі, де йдеться про купівлю квартири певної площі. Інакше покупець житла ризикує переплатити значну суму, якщо йому запропонують меншу квартиру.
 
Інший важливий момент – ФФБ при всіх його привабливих рисах не гарантує раціонального використання коштів і добросовісного виконання забудовником узятих зобов’язань, оскільки забудовники нерідко створюють «ручні» фонди.
 
Наполегливо радимо уникати поширеної «сірої» схеми – придбання квартири на первинному ринку шляхом попереднього договору купівлі-продажу безпосередньо з забудовником. Причини не підписувати такий документ надто істотні:
 
  • квартири з параметрами, передбаченими в договорі, може просто не виявитись у зданому в експлуатацію будинку;
  • забудовник або посередник згодом може передумати підписувати основний договір за сумнозвісним принципом «обіцяти – не означає оженитись», і юридичного механізму примусити його виконати обіцянку не існує;
  • на одну квартиру може бути підписано декілька попередніх договорів – у такому разі покупцеві не допоможе навіть нотаріальне завірення договору.
 
Якщо все ж таки Ви хочете отримати житло саме в цьому будинку, потрібно звернутись до юриста, щоб детально вивчив ризики такої схеми.
 
Способів обману при продажу житла у новобудовах існує чимало. Тому перш ніж купувати, необхідно ретельно перевірити як забудовника, так і замовника будівництва.
 
З’ясувати репутацію забудовника допоможуть:
 
  • інформація про його попередні проекти, наявність житлових будинків, уже зданих в експлуатацію;
  • інформація, чи виступав забудовник фігурантом судових справ;
  • відгуки в Інтернеті.
 
Добросовісний забудовник не відмовиться надати для ознайомлення:
 
  • дозвільну документацію щодо будівництва об’єкта, в якому продаються квартири;
  • документи на земельну ділянку, де ведеться будівництво
  • установчі документи компанії, з якою пропонується підписати договір;
  • безпосередньо зразок договору для ознайомлення перед підписанням, що дозволяє показати зразок юристу й уникнути майбутніх проблем.
 
Якщо у наданні цих документів відмовляють, підписувати будь-які папери і сплачувати гроші не варто – ймовірно, за обіцянками продати квартиру криється підступ.
 
Оскільки ризиків при купівлі квартири надто багато, а гроші, які можна втратити, для більшості покупців просто величезні, при укладенні договору найкраще заручитися допомогою кваліфікованого юриста.
 
Щоб застерегти себе повністю, потрібно знайти фахівця (юридичну компанію), що пропонує такі послуги й підходи до обслуговування клієнта:
 
  • комплексний аналіз усієї документації, пов’язаної з будівництвом, його замовником і забудовником, а не лише договору про придбання квартири;
  • надання рекомендації про купівлю квартири або відмову від купівлі на підставі відповідного юридичного звіту (аналізу);
  • супровід під час укладення договору, що виключає підписання документа, який відрізняється від запропонованого для ознайомлення, разом з іншими способами обману;
  • поряд із платною консультацією не відмовляється давати відповіді на додаткові запитання щодо власних послуг та предмета звернення клієнта.
 
І, безперечно, слід поцікавитись репутацією самого юриста (компанії), наявністю досвіду в обслуговуванні операцій з нерухомістю.
 
Інформація предоставлена Юридичною компанією Лігалейд

З питань юридичного супроводу при купівлі квартири в новобудові, телефонуйте:
+ 38 096 002 01 00
+ 38 050 431 70 84
+ 38 032 247 35 44
  
 


 
дата публикации: 12.01.2016
дата обновления: 22.06.2020
52032 просмотров
 

Популярные предложения от застройщиков

Читайте также другие новости данной темы

18/03
Головна меблева та будівельна виставка
28/02
Нові квартири у Львові за програмою єОселя. Кредитування від 3% річних на 20 років
25/09
Львів. Здано в експлуатацію 4-у чергу ЕКО-ДІМ на Тракті І
11/09
Відкрито попереднє резервування квартир в ІІ черзі будівництва «Еко-Дім на Козельницькій» у Львові
31/08
Старт продажів в нових секціях Авалон Ярд. Планування і ціни

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">все новости
 
Подписывайтесь и получайте ПЕРВЫМИ все новые предложения от застройщиков: