пошук
На Львівщині зареєстрували землетрус. Як враховують сейсмостійкість в новобудовах 2019-12-05 2019-12-06 https://novobudovy.com/images/novyny/2019/Seismo/map-sejsm-z-dod.jpg
Енциклопедія Новобудов©

На Львівщині зареєстрували землетрус. Як враховують сейсмостійкість в новобудовах

 

Вночі на 4 грудня сейсмостанція "Львів"  зафіксувала землетрус магнітудою 2,2  у районі с. Станіславчик Бродівського району між м. Радехів і м. Броди.  Про це з посиланням на сейсмостанцію повідомили в департаменті цивільного захисту Львівської ОДА, з самих населених пунктів інформації не поступало, а інтенсивність коливань лежала нижче межі чутливості людей, повідомлення про це широко розійшлося Львовом і Україною. В цьому контексті доречно нагадати матеріал, підготовлений в партнерстві та опублікований наприкінці листопада медіа-хабом «Твоє Місто» про сейсмічну активність на Львівщині та в Україні, оновлені державні будівельні норми та проектування сейсмостійких будинків на прикладі 16-поверхового будинку, що будується у Львові на вулиці Зеленій компанією LazurGroup.
 
Оновлені ДБН та районування країни за сейсмічними показниками
 
З 1 травня в Україні введено нові державно-будівельні норми, які серед іншого  містять удосконалене та розширене районування України за сейсмічними показниками, що має враховуватися при проектуванні, будівництві і реконструкції житлових та громадських будівель.
 

«Такі зміни сприятимуть підвищенню безпеки будівель та більш якісному їх проектуванню», - анонсував перед вступом нових норм в дію заступник Міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

 
Сейсмічна карта  України
 
Додаток до державних будівельних норм містить карту 3СР-2004 та список населених пунктів України, які показують розрахункову сейсмічну інтенсивність для різних регіонів країни. І карти і список враховують три можливі рівні – кожен містить розрахункові періоди повторюваності сейсмічноїї активності - один раз протягом 500 років (карта А), 1000 років (карта В – на ілюстрації) та 5000 років (карта С).
 

 
 Джерело: https://dbn.co.ua
 
Карта враховує дані за останні роки та прогноз імовірної бальності в тій чи іншій частині України, яка не буде перевищена у найближчі 50 років з відповідними ймовірностями.
 
Більша частина України відноситься до умовно безпечної зони. Найнебезпечніша з точки зору ймовірних струсів – південна частина, зокрема частини Криму і Одеської області. В західній Україні струси найбільше можуть відчуватися також на півдні, зокрема Закарпатської області
 
Де трусило в Україні в 2019 році
 
У 2019 рік в Україні рубрика подій Головного центру спеціального контролю показує інформацію про 5 землетрусів, останній з яких до повідомлення про землетрус на Львівщині, було зафіксовано центром в Івано-Франківській області (с. Пасічна, Надвірнянського району) на глибині 5 км  16 жовтня цього року магнітудою 2,7 (за шкалою Ріхттера).
 
При цьому за результатами розрахунку, у зв'язку з слабкими енергетичними характеристиками, землетрус населенням також не відчувався.
 
Джерело: https://gcsk.gov.ua
 
Серед інших подій, згадуються і зареєстровані в Україні землетруси, що відбувалися в Румунії – магнітудою 4,1 та 4,5 (за шкалою Ріхтера) на початку січня і на початку вересня цього року. Але і вони, чи вірніше їх «сліди», за даними науковців, в населених пунктах України не мали б відчуватися.
Щодо Львівщини, то інформацію про цьогорічний землетрус можна знайти в даних сейсмічного моніторингу. За цими даними землетрус на Львівщині відбувався також 16 серпня магнітудою 1,8.
 
Як проектують і будують сейсмостійкі будинки у Львові
 
Як відбувається проектування і будівництво висотних будинків у Львові з врахуванням їх сейсмостійкості, ми попросили розповісти фахівців, які розробляли проект 16-поверхового будинку LazurSky на вулиці Зеленій. 
 

«Згідно карти загального сейсмічного районування ЗСР-2004-А території України, Львів та Львівська область належать до 6-бальної зони інтенсивності струсів. Відтак будинки проектують з розрахунком, що дозволяє їм витримувати без наслідків 6-бальний землетрус», - розповідає проектант Олена Геба.

 
Розрахунки надійності, в тому числі й сейсмостійкості, за її словами, становить початок проекту, адже додатки містять розрахунки для середніх грунтів, а конкретне місце будівництва може відрізнятися, тому важливо враховувати саме його.
 

«Початковим етапом проектування є якраз інженерно-вишукувальні роботи, щоб вивчити природні та техногенні умови території об’єкту будівництва. Це включає і розробку прогнозів взаємодій об’єкту будівництва з оточуючим середовищем та визначення необхідних заходів інженерної підготовки та захисту території і об’єкту. На етапі проектування такі об’єкти та всі конструктивні рішення проекту в обов’язковому порядку проходять державну експертизу», - говорить Олена Геба.

 
Для будівництва згаданого 16 поверхового LazurSky, говорить проектант, застосовано залізобетонний каркас з потужними ядрами жорсткості в центральній частині кожної секції та додаткові діафрагми жорсткості, які забезпечують міцність і сприймають сейсмічні навантаження без шкоди буднику.
 

«На сьогодні для залізобетонних каркасів сформульовано чіткі норми жорсткості щодо проектування висотних будівель, що забезпечує їх надійність та безпеку. Ще одним елементом захисту, який ми використовуємо, є розділення частин будинку спеціальним так званим деформаційним швом починаючи від основи, тобто фундаменту. Основа - це монолітна залізобетонна плита товщиною 1300мм», - розповідають в бюро, які робили проект для LazurSky.

 
Додаткові елементи безпеки передбачені вже в середині будинку - незадимлювані сходові клітки та одразу два ліфти, один з яких – збільшеної вантажопідйомності - може використовуватися в тому числі для безпечного транспортування пожежного підрозділу. 
 

«Крім того на кожному поверсі в ліфтово-сходовому холі встановлюються пожежні гідранти, а всі квартири вище 2-го поверху мають не менше двох евакуаційних виходів», - розповідає проектант.

 
Робиться це, за її словами, не тільки з точки зору сейсмостійкості чи ймовірних наслідків землетрусів, а більше з точки зору безпеки мешканців будинку. Всі розрахунки забезпечують максимальний комфорт та одинакову безпеку на всіх 16 поверхах і навіть на даху комплексу.

 

«Дах буде експлуатованим – з терасами і відпочинковими зонами і там забезпечено таку ж надійність, як і на перших поверхах. З відмінностей між поверхами – на верхніх краща оглядовість, панорама і чистіше повітря», - говорить проектант.

 
Чи зросте вартість будівництва і квартир
 
Підстав для зміни ціни у Львові лише на підставі оновлених норм немає. Як говорять фахівці ринку на Львівщині проектування новобудов відбувалося з врахуванням стійкості до 6-бальних землетрусів. Це враховували і в проектах і у виборів відповідних матеріалів.
 

«Дорожчою може вийти собівартість будівництва хіба в тих, хто хотів би зеконимити на якості матеріалів, або хто має підрядників чи постачальників, яких не може проконтролювати», - вважає Денис Шульга, експерт сайту «Енциклопедія Новобудов».

 
Для тих покупців, які хочуть впевнитися в надійності новобудов, в які вони вкладають свої кошти, радимо, як і в будь-яких інших випадках, запитувати та дивитися дозвільну та проектну документацію.


дата публікації: 05.12.2019
дата оновлення: 06.12.2019
3078 переглядів
 

Популярні пропозиції від забудовників:

Читайте також інші новини даної теми

25/02
Magnus Trading — серед інвесторів-лідерів, завдяки яким держбюджет отримав найбільше коштів у 2023
09/06
Львів. Як змінить вигляд вулиці Франка проект Центру соціальних інновацій. Візуалізація проекту
09/06
У Львові влада зібрала забудовників на розмову про безпеку та вигляд новобудов
02/06
Львівщина: Переселенці, житло, життя і настрої. Соціологія
01/06
Тимчасове житло, іпотека, оренда – як у Львові бачать забезпечення житлом переселенців

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">всі новини
 
Підписуйтесь та отримайте ПЕРШИМИ всі нові пропозиції від забудовників: