пошук
​Ціни на квартири і хід будівництва – чого чекати після карантину 2020-05-22 2020-05-31 https://novobudovy.com/images/novyny/2019/EkoDim/Trakt-1-fasad-.jpg
Енциклопедія Новобудов©

​Ціни на квартири і хід будівництва – чого чекати після карантину

Про новобудови та ціни на квартири - в час карантину та після виходу з нього, особливості і що варто врахувати, купуючи нове помешкання, розповіли експерти компанії ЕКО-ДІМ – заступниця голови правління холдингової компанії  з економіки Ірина Хмарська та керівник відділу продажів Роман Бук.
 
 
Компанія ЕКО-ДІМ – одна з найдосвідченіших на ринку Львова, яка має успішний досвід будівництва різного типу та складності об’єктів, в тому числі і під час попередніх криз 2008 та 2014 років. За цей час компанія збудувала як нові будинки та цілі житлові комплекси, так і дві нові великі школи - в Шевченківському та Сихівському районах. Тож розпитували про особливість цьогорічної ситуації та можливий розвиток ринку в перспективі після виходу з карантину.
 
Ірина Хмарська:
З моменту введення карантину кожен тиждень був насправді різним. Перші два тижні, скажімо, кількість угод купівлі квартир збільшувалася. Укріплення гривні і скачок курсу також додали активності, оскільки це завжди вигідний час для вкладення коштів в нерухомість – адже ми тримаємо ціни на квартири в гривнях.
Зміни відбулися на фоні рішень про продовження карантинних заходів. А також входили в свята, а Великдень, особливо в Галичині, це традиційно така собі пауза в діловій активності. Відтак люди переглядали свої плани – основним стало планування власних доходів, оскільки розуміння, як ситуація розвиватиметься далі, поки що ніхто не міг дати.
 
Роман Бук:
Попит, через заходи з протидії поширення вірусу, не зникне, а, скоріше, відкладеться до завершення карантину. Маємо ситуацію з так званим «відкладеним попитом» - люди цікавляться, планують купівлю квартири, але визначаються з ситуацію і, відповідно, датою укладення угод. Тут одночасно працює кілька факторів – бо долучилася ще загальна ситуація, яка потребує розуміння стабільності у власних доходах та економіки загалом. Тому це цілком логічний крок з боку клієнтів. Дехто при цьому очікує можливої зміни ціни на квартири.
 
Ірина Хмарська:
Ми маємо кілька об’єктів, основні роботи зосереджені на будівництві житлових комплексів на Тракті Глинянському.  Це великі комплекси і, до того ж, весь проект спрямований на покращення інфраструктури цього району. Наш покупець тут – це середній клас, який зацікавлений в купівлі житла комфорт-класу. Сюди відносимо і сам комплекс, планування квартир і зручні фінансові інструменти - доступна ціна в 12-13 000 грн/кв.м., безвідсоткове розтермінування практично на 3 роки. Для сім’ї з двома зарплатами це фактично можливість одну зарплату витрачати на життя, а іншою виплачувати вартість квартири.
 

 
Ірина ХМАРСЬКА:
Стосовно зниження чи підняття ціни, то зараз можна говорити радше про стабільність. Поясню, що мається на увазі.
До карантину підняття цін останній період відбувалися, враховуючи зміни збільшення вартості робіт, матеріалів. Враховуючи теперішню ситуацію, то тенденцій чи передумови до зниження ціни немає, особливо, якщо говоримо про комплекси на Тракті Глинянському, де закладено мінімальну рентабельність.
 
Можуть бути якісь періодичні акційні пропозиції. Тому з нашого досвіду підтвердити думку про зниження ціни не можемо, хоча розуміємо, що ринок різноплановий і великий. Можливо, такі передумови є в сегменті елітного житла або там, де ціна вища завдяки локації ближче до центру. Хоча до прикладу, наші новобудови на Батуринській і Мечникова – там інша цінова позиція, аніж на Тракті, але там залишилося буквально кілька вільних квартир.
 
Не можу також сказати, що не відбудеться перегляду цін в сторону збільшення. На ринку складається ситуація подорожчання вартості матеріалів та робіт, багато підрядників готові надавати послуги чи матеріали через авансові оплати в зв’язку з ситуацією карантину. Прогнозоване підняття цін може складати 1-1,5% - воно не буде суттєвим, але натомість забезпечувати стабільність ринку і надійність самих новобудов.
 
Ми зараз повністю виконуємо свої зобов’язання. Попередньо заявлені терміни здачі в експлуатацію на даний момент не зміщуються, на будівельних майданчиках триває робота і цього року заплановано здачу в експлуатацію першої черги будівництва на Тракті Глинянському.
 
Хід будівництва ЕКО-ДІМ на Тракті 
 
 
Роман БУК:
Квартири вартістю 11–15 000/кв.м. будують з мінімальною рентабельністю, тому говорити про зменшення вартості можливо лише на «дорогих» об'єктах. Але і тут багато залежить від вартості матеріалів і послуг.
 
Назагал радив би звертати увагу на квартири з мінімальним наповненням - краще самим доробити якісні внутрішні розводки, оскільки є ризик того, що в квартирах, де забудовник зменшить вартість, матеріали електричної проводки, розведення води та опалення, будуть найдешевшими і геть не найкращої якості.
 
За великих обсягів продажу будматеріалів постачальники можуть собі дозволити меншу рентабельність, а за менших – підніматимуть ціну. Насправді це вже відбувається, починаючи з нового року. Підвищення курсу іноземної валюти, можливо з запізненням, але теж вплине на формування ціни квадратного метра.
дата публікації: 22.05.2020
дата оновлення: 31.05.2020
3990 переглядів
 

Популярні пропозиції від забудовників:

Читайте також інші новини даної теми

25/02
Magnus Trading — серед інвесторів-лідерів, завдяки яким держбюджет отримав найбільше коштів у 2023
09/06
Львів. Як змінить вигляд вулиці Франка проект Центру соціальних інновацій. Візуалізація проекту
09/06
У Львові влада зібрала забудовників на розмову про безпеку та вигляд новобудов
02/06
Львівщина: Переселенці, житло, життя і настрої. Соціологія
01/06
Тимчасове житло, іпотека, оренда – як у Львові бачать забезпечення житлом переселенців

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">всі новини
 
Підписуйтесь та отримайте ПЕРШИМИ всі нові пропозиції від забудовників: