пошук
Тактичний урбанізм у Львові. Що прийняв виконком міста і як це працюватиме 2020-07-27 2020-07-28 https://novobudovy.com/images/novyny/2019/Lviv-panorama.jpg
Енциклопедія Новобудов©

Тактичний урбанізм у Львові. Що прийняв виконком міста і як це працюватиме

Щоб знизити громадську напругу щодо змін у міському просторі, які, як визнають в міській раді, сприймаються негативно частиною мешканців, у Львові вирішили попередньо тестувати ідеї змін на вулицях
 
фото з порталу ЛМР

Виконком львівської міської ради затвердив положення про процедуру запровадження тимчасових змін до вуличного простору м. Львова. Документ цікавий вже тим, що прописує правила попереднього тестування ідей самих міських структур, які збираються втілювати у місті. А додатково прикметно і те, що таке тестування в положенні описано як «заходи «тактичного урбанізму». Що ж таке «тактичний урбанізм» і як саме відбуватиметься тестування просторових змін у Львові?
 
Про тактичний урбанізм або «несанкціоновані есперименти»
 
Принципи «тактичного урбанізму» в Україні активно популяризували ще кілька років тому. Зокрема в розлогому поясненні на Biggggidea, зробленому  в 2015 році, йдеться, що:
 
«Тактичний урбанізм – це своєрідна лабораторія для несанкціонованих експериментів «знизу», які здатні прийняти форму легальних державних програм. Громадянські ініціативи можуть привернути увагу до проблеми більшої кількості людей, не залучених в процес активних дій, сформувати суспільний запит на зміну і згодом знайти підтримку у адміністрації міста. Крім того, влада може використовувати результати тимчасового експерименту для запуску своїх пілотних і тестових програм».
 
Серед елементів, які лягли в концепцію «тактичного урбанізму», є такі, що відомі ще з середини 20 століття і ті, що з'явилися вже на початку 21-го. Сюди, наприклад, відносять облаштування мешканцями на місці порожніх парковок невеликі паркові зони та гральні майданчики; перекриття з цією ж метою вулиць, що потім вилилося в створення містами «пішохідних зон» на вихідні дні (у Львові це, до речі, працює для центральної частини міста); різноманітний стріт-арт - створення графіті, муралів та обігрування елементів інфраструктури; мобільні пішохідні переходи і навіть створення прибудинкових або дахових клумб та садів.

Park(ing)Day 

  Pop-up Cafe

 
Мета – ініціатива мешканців, дії яких, часто з елементами широкої публічності і перформансу, мають привернути увагу міських структур, які, на основі результатів цих експериментів, можуть втілювати їх в життя через свої програми в законний спосіб.  

У Львові ж, як видно з тексту рішення, вирішили не покладатися на описані «несанкціоновані експерименти знизу», натомість звести багато міських ініціатив до формату завчасно погодженого тестування. І, насправді, таке рішення – тестувати ідеї перед їх втіленням «на постійно», попри різночитання термінів, можна тільки вітати, адже воно передбачає:
 
- Мінімізацію коштів та ресурсів;
- Тимчасові зміни не можуть передбачати капітальних конструкцій, а по завершенню експерименту має бути відновлено благоустрій;
-  Контроль містом власних ініціатив, які втілюються різними структурними підрозділами;
- Публічну оцінку результатів і рекомендації для подальших кроків;
 
Як це працюватиме у Львові
 
Ініціативи. Ініціатором «тимчасових змін», згідно положення, може виступати Львівська міська рада та її структурні підрозділи. Також це можуть бути проектні організації, які займаються розробкою проектів благоустрою та реорганізації міських просторів.
 
Погодження і контроль. Замовник (визначається на робочій нараді) подає ескіз на погодження балансоутримувачу (наприклад голові районної адміністрації, директору ЛКП “Львівавтодор“, директору ЛКП “Львівелектротранс“ або іншій уповноваженій особі у відповідному підрозділі). За необхідності отримує погодження (управління транспорту і Головного управління Національної поліції у Львівській області тощо).
 
«Паспорт змін». За 30 календарних днів до початку робіт встановлюється інформаційний стенд з матеріалами ескізу пропонованих змін безпосередньо на території або поруч, датою початку та завершення експерименту. Інформація розміщується і на офіційному порталі міської ради.
 
Зворотній зв’язок. Мешканці можуть внести зауваження протягом 14 днів з моменту встановлення інформаційного стенду, звернувшись за контактами, там вказаними.
 
Оцінка результатів. Ініціатор змін впродовж 14 днів по завершенню експерименту складає звіт, який має містити вичерпну інформацію щодо ефективності; аналіз впливу на функціонування простору та рекомендації щодо подальших дій. Звіт публікується на офіційному порталі Львівської міської ради. На основі цього звіту балансоутримувач спільно з ініціатором приймає рішення щодо можливого впровадження змін.

Впровадження. Ще під час проведення експерименту може бути прийнято рішення про дострокове його зупинення; продовження терміну або й запровадження виконаних змін на постійній основі. Для цього необхідно отримати відповідні погодження (порушення благоустрою, наказ про перекриття руху тощо).


 
дата публікації: 28.07.2020
дата оновлення: 28.07.2020
1554 переглядів
 

Популярні пропозиції від забудовників:

Читайте також інші новини даної теми

25/02
Magnus Trading — серед інвесторів-лідерів, завдяки яким держбюджет отримав найбільше коштів у 2023
09/06
Львів. Як змінить вигляд вулиці Франка проект Центру соціальних інновацій. Візуалізація проекту
09/06
У Львові влада зібрала забудовників на розмову про безпеку та вигляд новобудов
02/06
Львівщина: Переселенці, житло, життя і настрої. Соціологія
01/06
Тимчасове житло, іпотека, оренда – як у Львові бачать забезпечення житлом переселенців

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">всі новини
 
Підписуйтесь та отримайте ПЕРШИМИ всі нові пропозиції від забудовників: