поиск
Що чекатиме ринок новобудов після карантину ВтPMUTCE_2E17st ВсPMUTCE_7E25st https://novobudovy.com/images/novyny/2019/Parus/parus-sity.jpg
Енциклопедія Новобудов©

Що чекатиме ринок новобудов після карантину

Співзасновник та інвестор компанії Парус Development Олег Манзій про будівництво, ціни, фінансові інструменти та перспективи галузі в час і після карантину.
 
 
В умовах сьогодення кожен бізнес отримує безліч питань, які турбують клієнтів, партнерів та інвесторів. Ринок нерухомості у тому ж числі. Сьогодні лише ліниві не обговорюють, що відбуватиметься з ринком нерухомості Львова, чи будуть падати чи підійматись ціни на житло і чи «не заморозяться» будівельні майданчики.  Олег Манзій, співзасновник та інвестор компанії Парус Development
в блозі на Zaxid.net відповідає на  питання клієнтів, опираючись на досвід власної компанії, аби надати ситуації прозорості та чіткості.
Отже, почнемо з найпопулярніших питань, а саме – чи не «зупиниться» будівництво наших проєктів та чи не стане карантин причиною банкрутства компанії Парус?
Скажу одразу – причин для хвилювання немає. Незважаючи на таку складну ситуацію в країні, будівельні майданчики девелоперської компанії Парус працюють. Ми не заморожували будівельні роботи на жодному з наших об’єктів. Закуплено усі матеріали та проведено тендери на заплановані роботи, підписані договори з підрядниками та погоджені терміни.
На сьогоднішній день на будовах ведуться роботи з упорядкування фасаду, встановлення вікон, прокладаються мережі водопостачання та каналізації, тепломережі. Також проводяться внутрішні оздоблювальні роботи – у тому числі облицювання плиткою місць загального користування, парапети, розводиться опалення по квартирах. Активно ведуться електричні роботи, покрівельні роботи дахів та терас, панорамне скління і т.д.
Наголошую, що затверджені графіки виконання будівельних робіт наразі виконуються.
 
Щодо питання чи не стане карантин причиною банкрутства компанії – ні. Фінансова ліквідність компанії досить висока і загрози на сьогоднішній день для покупців квартир не існує.
Компанія Парус працює з 2015 року. За цей час ми збудували та ввели в експлуатацію чотири житлових комплекси, а це понад 140 000 м² житла. У 2018 році ми запустили наймасштабніший проєкт Парусу – Парус CITY (візуалізація нижче) – мікрорайон бізнес-класу з власною інфраструктурою та благоустроєм, загальною площею у 150 000 м².


Крім того, ми вже маємо досвід роботи у посткризовий період (нагадаю, що компанія з’явилась у 2015 році), тому також плануємо роботу, спираючись на цей досвід. Ми, як компанія, міцно стоїмо на ногах та знаємо як себе поводити в такій форс-мажорній ситуації.

Тобто коронавірусна пандемія відноситься до форс-мажорних ситуацій згідно з договором?
І згідно з договором, і згідно з чинним законодавством епідемія відноситься до форс-мажорних обставин. Проте компанія Парус не планує зупиняти будівництво. Ми вважаємо, що глобально наразі наявність окремих форс-мажорних обставин не звільняє сторін від виконання своїх зобов’язань згідно з підписаними договорами. В окремих випадках це лише передбачає відтермінування виконання певних зобов’язань на період дії форс-мажору.

У такому випадку, чи можливе призупинення оплати на період карантину?
Незважаючи на те, що фонди фінансування будівництва об’єктів у нас частково сформовані, план фінансування будівництва, в тому числі, побудований з урахуванням платежів, які вносяться покупцями на умовах розтермінування. Саме розтермінування визначає знижку на ціну квартири з урахуванням терміну оплати – швидше платиш – дешевше купуєш. Якщо ці терміни довші, то ціна відповідно – вища.
У зв’язку з цим загальна політика компанії – терміни оплати не переносити, щоб об'єкт нерухомості не ставав для клієнта дорожчим. Проте у кожному випадку ми розглядаємо ситуацію клієнта індивідуально.

Чи може клієнт розірвати договір купівлі об’єкту нерухомості, наприклад, через втрату платоспроможності?
Такий варіант можливий. Також можливий перегляд умов договору з точки зору зміни графіка платежів. Усе робимо згідно умов укладеного договору. Якщо уважно прочитати договір – там чітко розписані умови розірвання та повернення коштів. Але потрібно розуміти, що розірвання є фінансово невигідним для клієнтів, адже нерухомість в процесі будівництва об’єкту дорожчає, і у більшості випадків на сьогодні ваша квартира або комерція вже продається за дорожчою ціною. Краще розглянути варіант перегляду умов договору.

Чи чекає ринок нерухомості обвал цін?
Загальна тенденція така, що рентабельність девелоперської діяльності в Україні зараз перебуває в межах 5-10%. Лише окремі девелоперські об’єкти бізнес- та еліт-класу можуть мати кращі показники. Обвал цін – це продаж за ціною, фактично нижчою від собівартості. Девелоперські компанії не можуть собі цього дозволити. А з тими, хто опускає ціни, і продає нижче «ринку», покупець має бути обережним, тому що це може означати, що компанія продає в збиток, а робиться це тільки тоді, коли не вистачає грошей і об’єкт, можливо, буде не добудований.
Тому об’єктивно обвалу цін відбутись не може – уже є сформована межа собівартості. До того ж, як показує досвід, ціна на нерухомість після кризи навпаки зростає у межах 15-20%. Тому цілком об’єктивно можемо стверджувати, що тепер якраз вигідно купувати в компаній, що продають по реальних ринкових цінах, мають досвід і коректний стратегічний план. До таких покупок варто підходити з холодним розумом, а не керуватися імпульсивним бажанням скористатися низькою ціною.
 
Як працюватимуть працівники та будмайданчики у разі введення НС?
Будівельні майданчики наразі працюють в режимі дотримання рекомендацій на основі постанов Кабміну, що передбачають низку заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. У зв’язку з цим темпи будівельних робіт дещо зменшено, але будівництво не зупиняється і не планує зупинятися. Відділи продажу працюють на зв’язку з клієнтами як в режимі онлайн, так і в телефонному режимі. У будь-якому випадку за необхідності можна домовитися про зручний для обох сторін формат консультації, можливості укладання необхідних угод та підписання інших документів, провести оплату тощо – інструмент продажу нерухомості повністю працює.
Як висновок, варто сказати, що ми тверезо оцінюємо непросту ситуацію, що склалась у девелопменті на сьогоднішній день. Ми чітко розуміємо свої зобов’язання і запевняємо наших клієнтів та інвесторів, що добросовісно виконаємо їх, як і належить відповідальному забудовнику. Тож зберігаймо спокій, не панікуймо й рухаймося далі у створенні майбутнього разом.


Получить консультацию от отдела продаж про:
свободные квартиры, условия рассрочки, акции и скидки
заполните поле

введите № телефона

дата публикации: 21.04.2020
дата обновления: 21.06.2020
2574 просмотров
 

Популярные предложения от застройщиков

Читайте также другие новости данной темы

25/02
Magnus Trading — серед інвесторів-лідерів, завдяки яким держбюджет отримав найбільше коштів у 2023
09/06
Львів. Як змінить вигляд вулиці Франка проект Центру соціальних інновацій. Візуалізація проекту
09/06
У Львові влада зібрала забудовників на розмову про безпеку та вигляд новобудов
02/06
Львівщина: Переселенці, житло, життя і настрої. Соціологія
01/06
Тимчасове житло, іпотека, оренда – як у Львові бачать забезпечення житлом переселенців

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">все новости
 
Подписывайтесь и получайте ПЕРВЫМИ все новые предложения от застройщиков: