поиск
Чому і на скільки дорожчають квартири в новобудовах СрAMUTCE_3E23th СрAMUTCE_3E23th https://novobudovy.com/images/novyny/2019/unspashmarekminor.jpg
Енциклопедія Новобудов©

Чому і на скільки дорожчають квартири в новобудовах

Нерухомість дорожчає у всіх регіонах країни – загалом показники становлять від 5 і до 18 % вартості. Що вплинуло на подорожчання та чого очікувати до кінця року.
 
 

За даними Державної служби статистики, ціни на квартири в Україні в першому кварталі 2021 року зросли в середньому на 11,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
 
marekminor@unsplash.com 

«В основі подорожчання квартир в новобудовах цілком об’єктивні фактори – зросла вартість будівельних робіт та послуг, що тягне за собою і збільшення ціни на квартири. В низці комплексів по Україні вже піднялися ціни, а ті, хто утримував ціни, маючи економічний та виробничний запас, також будуть змушені їх підняти, щоб не працювати в збиток», - говорить Денис Шульга, співзасновник сайту «Енциклопедія Новобудов».
 
 «Ціни піднялися суттєво. Наприклад, ціна арматури, яка становить велику частку в будівництві, зросла з 17 000 до 32 000 гривень за тону – практично вдвічі. Зараз останній тиждень ціни зменшуються, але колишнього свого рівня вони точно не досягнуть», - розповів для «Енциклопедії» Григорій Пех, директор ПП Грин, львівської компанії, що займається оптовою торгівлею металами та металевими рудами.
 
За його словами, ситуація не є суто українським випадком – ціна сформувалася ситуацією на світових ринках.
 
Підтверджує такий висновок і Іван Перегінець,  директор Науково-технічного центру Академії будівництва України, і ще одним фактором називає і зростання зарплати. 
 
«Арматура - найбільш вагома складова в будівельному секторі. За цим потягнулися й оздоблювальні та інженерні матеріали… (Також) Влада постійно пропонує збільшити мінімальну зарплату. Плюс можна говорити про дефіцит кваліфікованих робітників: за статистикою 50% від осіб, які виїхали працювати за кордон, працюють в будівельному секторі. Це добре, бо там люди набираються міжнародних стандартів якості, але, повернувшись в Україну, вони не хочуть отримувати менші заробітні плати. Це також стимулює підняття вартості будівельного сектору», — розповів для Finance.ua Іван Перегінець.
 
Василь Фалюта, керівник відділу постачання ХК «ЕКО-ДІМ» розповідає, що подорожчання за останній рік відбулося по всіх позиціях будівельних матеріалів.
 
«Деякі позиції піднялися відносно небагато, як наприклад вартість цегли, і в основному через вартість газу для її випалювання, але наприклад метал і пінопласт за останній рік подорожчали практично вдвічі. Позиції інших складових – кабельно-провідникова позиція, руберойд, сантехніка (труби) – подорожчали в середньому на 10-15%. Подорожчала і логістика – зросла вартість палива, піднялися тарифи на залізничні перевезення, що відбивається на кінцевій вартості матеріалів. Прогнози різні, по деяких позиціях постачальники очікують деякого здешевлення від сьогоднішніх цін, але повернення до попередніх цін очікувати не доводиться», - розповів в коментарі для «Енциклопедії Новобудов» Василь Фалюта.
 
«На підняття ціни пінонпласту майже вдічі за останній рік вплинули карантини і логістика, - говорить Галина Палига, представник компанії «ТалПласт». – Скоротилися пропозиції сировини, ускладнилася доставка, що і відбилося на ціні. Зараз з ростом економіки очікуємо, що вартість опуститься, але точних дат та цін ніхто назвати не може».
 
Ціни на нерухомість відповідно зростають останні півроку. До прикладу, вже третє піднімає ціни Київміськбуд на свої новобудови.
 
«Перший раз подорожчання склало від 10 до 15%, ще приблизно на стільки ж вдруге. Головним фактором сьогодні є галопуюча інфляція. Якщо брати у прямих цифрах, то в гривні арматура подорожчала на 60%, вата — на 30%, і так практично по кожному матеріалу. У структурі собівартості квадратного метра сировина і матеріали займають понад 50%. Тому, рішення про збільшення цін на нерухомість обгрунтоване і логічне. Всі чітко розуміють, що до кінця року вартість квадратного метра зростатиме. Відсотків на 10−20, а то й більше. Тому клієнти вже зараз приходять, обирають і купують житло», - розповів для сайту Мінфін президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір.
 
На думку ж директора Науково-технічного центру Академії будівництва України Івана Перегінця, до кінця року варто очікувати ще більшого подорожчання: «Динаміка росту ціни на будівельні матеріали та квартири є. Крім того, на літній і осінній період буде сезонний сплеск вартості житла. Тому зростання може дійти до 25%».


 
дата публикации: 09.06.2021
4196 просмотров
 

Популярные предложения от застройщиков

Читайте также другие новости данной темы

25/02
Magnus Trading — серед інвесторів-лідерів, завдяки яким держбюджет отримав найбільше коштів у 2023
09/06
Львів. Як змінить вигляд вулиці Франка проект Центру соціальних інновацій. Візуалізація проекту
09/06
У Львові влада зібрала забудовників на розмову про безпеку та вигляд новобудов
02/06
Львівщина: Переселенці, житло, життя і настрої. Соціологія
01/06
Тимчасове житло, іпотека, оренда – як у Львові бачать забезпечення житлом переселенців

<path id="path10669" d="m6.61406 286.94607h2.646485c.3528648 0 .3528648-.5293 0-.5293h-2.65918c-.36556.0169-.34017.54622.0127.5293z" fill="#e1e5e6 data-original=" #c8d4d9"="">все новости
 
Подписывайтесь и получайте ПЕРВЫМИ все новые предложения от застройщиков: